0Item(s)

U heeft geen items in uw winkelwagen.

Wijn proeven en wijnproeverij

Vaak wordt er moeilijk gedacht over wijnproeven. Maar wees gerust, iedereen met gezonde zintuigen kan het leren.   Het belangrijkste is de concentratie, je zintuigen scherp stellen en focussen op wat er in het glas zit. Als je de eerste slok neemt is het vaak lastig dat je de smaak niet kan plaatsen. Vandaar dat het belangrijk is dat je wat voorkennis hebt.

Wijn op eiken gerijpt

Ruikt of smaakt de wijn naar vanille of toast dan is het vrijwel zeker dat de wijn in contact is geweest met eikenhout. Omdat eikenhout van nature de stof vanille bevat. Maar ook als de wijn ruikt naar toast, vers geroosterd brood, gebrande bonen, koffiebonen, gebrande suiker of karamel dan is deze ook bijna zeker in contact geweest met eikenhout. Omdat eikenhouten vaten in de kuiperij boven het open vuur worden geschroeid.
Ook zul je tijdens het proeven tot de ontdekking komen dat bepaalde druiven aan die wijn bepaalde herkenbare aroma's meegeven. Die kunnen buitengewoon variëren maar zijn wel herkenbaar. Bijvoorbeeld aardbeien, zwarte bessen, frambozen, ananas, kruisbessen, asperges, laurier, passievrucht etc. Ze komen allemaal voor in bepaalde wijnen. En als je 10 soorten kunt herkennen dan ben je qua kennis al heel ver. Veel verder dan de meeste wijndrinkers.

Hoe proef je wijn?

De handeling van het proeven is heel eenvoudig. Eerst even kijken of de wijn helder van kleur is of niet. Mag natuurlijk niet troebel zijn. Correspondeert de kleur met zijn leeftijd? Een jonge rode wijn moet een kleur hebben van purper paars. Een jonge droge witte wijn moet bleek zijn met een beetje groen zweem. Naar mate de rode wijnen ouder worden zullen ze bruiner worden. Voor de witte wijnen geldt dat ze dan donkergeel worden.  
Dan gaan we naar het ruiken van de wijn. Ruik eerst aan de wijn in het glas zonder het glas teveel te bewegen. Als je echt goed wilt ruiken dan moet je de wijn daarna een beetje rond draaien in het glas, ook wel walsen genoemd. Dat is bedoeld om een beetje zuurstof in de wijn te brengen. Hierdoor komt een vers geurlaagje naar boven zodat je de wijn beter kunt ruiken. 
Dan volgt het daadwerkelijk proeven van de wijn. En dan neem je niet gewoon een slok, maar je slurpt de wijn een beetje naar binnen waardoor de wijn uitwaaiert over je tong. Dit is belangrijk omdat er op je tong in hoofdzaak 4 smaakcentra zitten.

wijn proeven

Wijn proeven?

Opzij voor en achter voor zoet, zuur, zout en bitter. De wijn moet met al die centra in aanraking komen. Je gaat op zoek naar de herkenning van soorten vruchten en de smaakstructuur. Je leert te ontdekken of een wijn sappig is of misschien een beetje droog. Slank of vol. Licht is qua alcohol of krachtig, niet te verwarren met zoet. Dat allemaal wordt na één slok verteld. De laatste fase, de afdronk, moet in harmonie zijn met de rest. Zeker voor rode wijnen geldt vaak hoe langer de afdronk is hoe beter de kwaliteit.

kleur land smaak2

Product was successfully added to your shopping cart.

Wijnproeverij