0Item(s)

U heeft geen items in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.

Betekenis van het Wijnetiket

Je hebt wijnen uit de Europese Unie en wijnen uit 'derde landen' (alle landen buiten de Europese Unie). Dit onderscheid heeft te maken met de verschillende wetgeving. Elke wijn heeft zijn eigen regels. Ook zijn er grote overeenkomsten in de wetten. Deze regels staan per wijntype op de etiketten. Wat volgens de Europese wetgeving verplicht op het wijnetiketten moet staan is:

Betekenis van het Wijnetiket

Dat bij een tafelwijn de geografische aanduiding moet staan. Staat de geografische aanduiding er niet bij dan mag de fles geen vermelding hebben van het oogstjaar en de naam van de gebruikte druivenrassen.
En bij een kwaliteitswijn, moet naast de geografische aanduiding ook vermeld staan dat het om een kwaliteitswijn gaat. Enkele afkortingen zijn DO, DOC, AOC of VQPRD. Het gebied waar het wijn vandaan komt moet in de taal van de oorspronkelijke lidstaat.

Het nominale volume oftewel de inhoud van het fles.

In verband met de product aansprakelijkheids- wet moet de wijn traceerbaar zijn, vandaar dat het verplicht is dat er een partijnummer op de etiket of fles staat.

Wat in verschillende talen verplicht is te vermelden is de term: 'bevat sulfiet'. In het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Portugees en Spaans.

Op een etiket moet ALTIJD de naam staan van degene die de wijn op de fles heeft gedaan. bijvoorbeeld de bottelaar of importeur.

Het alcoholgehalte op het etiket mag nooit meer dan 0,5% afwijken van het werkelijke alcoholpercentage.

Extra informatie op een etiketten mag men niet vermelden op het verplichte gedeelte. De extra informatie zoals gebruik van de wijn, serveertips etc. wordt vaak geplaatst op een achteretiket.