0Item(s)

U heeft geen items in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.

gebeurtenissen uit het "wijnleven" van Frans

                                                                                                waar gebeurd veraison

Bij de foto boven: hier is de "véraison" goed te zien, de kleurverandering van de druiven van groen naar blauw.
 ___________________________________________________________________________________________________

  

  vlag Zuid-Afrika Zuid-Afrika actie ten behoeve van Stichting Schooluniform4kids (zie ook de pagina "Waarom XaVin?" rechts op de Home page)
Onze actie is warm ontvangen door het bestuur van de Stichting, onze afnemers (U dus!) en de leverancier. We gaan lekker! Mede dankzij de winteractie van de Heemsteedse Banden Service (HBS). Laten we vooral doorgaan zo! Onderstaand de laatste tussenstand:

                  stand donaties Uniforms For Kids
  verkochte donatie aantal
datum flessen € 0,50 per fles uniforms
13-9-2012 donatie 20,00 1
30-9-2015 640 320,00 16
stand 640 340,00 17

Bestuurslid Jeroen Janssens is met zijn "maat" wezen schaatsen op de Weissensee in Oostenrijk. Gesponsord door bedrijven en particulieren en ten behoeve van de Kids in Zuid-Afrika. Beide schaatsers hebben de barre 200 kilometers volbracht en hun kruisje in ontvangst mogen nemen. Het voorlopige bedrag dat zij bij elkaar hebben geschaatst is € 6.000,00. Hulde!

 Wijn-spijs-proeverij september 2015

           wijn-spijs-proeverij Irma 260915  van rustig .................      wijn-spijs-proeverij Irma 260915 naar fanatiek

 Ten behoeve van de verjaardag van hun wijnliefhebbende vader verzocht een familie XaVin om een wijn-spijs-proeverij te organiseren. De wijnen moesten van wat hogere kwaliteit zijn en de bijbehorende hapjes niet te groot. De wijnen scoorden "bovengemiddeld goed" en de gerechten waren "erg smakelijk". De eventuele sausjes werden los van het gerecht geserveerd om de smaakverschillen te benadrukken. Een mooie ervaring voor deze gezellige mensen met het oog op de feestmaand december. 
fxk 22-10-2015

Prijswinnaar op informatie-avond

          prijs Teeuwen 1 Angelique overhandigt Leo prijs Teeuwen 2zijn keuze

Op 15 april 2015 organiseerde XaVin een geslaagde informatie-avond over duurzame energie, s.v. Alliance '22, KiKa en een wijnproeverij. Een onderdeel was ook de trekking van het winnende lot onder de bezoekers. Leo Teeuwen, toevallig ook een zakenpartner van XaVin, kwam als gelukkige uit de spieton. Leo koos uit de hele webshop van XaVin voor een kunstschildering van Angelique met daarop twee Kaboutervriendjes. Van harte gefeliciteerd!
fxk 04-05-2015

Koken met John en proeven van XaVin, oktober 2014 

          koken pag waar gebeurd           kookstudio waar gebeurd           kookstudio pag waar gebeurd

Op diverse avonden was XaVin te gast bij Cooking Unlimited, een kookstudio te Hillegom. Bij het prachtige menu dat de deelnemers kregen voorgeschoteld presenteerde XaVin een bijpassend wijnarrangement in de vorm van een wijnproeverij. Erg leuk, heel leerzaam en uiteraard helemaal gezellig! Kijk ook op onze pagina "zakenpartners" voor meer info over dit gezellige avondje uit.
fxk 12-10-2014

Proefexamen asp. vinologen 18 augustus 2014

  kijken, ruiken en ..........     PG H e.o Wijnacademie   proeven!

Ten behoeve van een groep medecursisten aan de vinologenopleiding van de Wijnacademie organiseerde Frans een proefexamen. Op maandagochtend 10:00 uur werden er 12 wijnen geproefd en geanalyseerd. Het examen was zoals gewoonlijk zeer divers en pittig. We hebben er echter gezamenlijk weer onze lering uitgetrokken en dat geeft de examenkandidaten weer goede moed.
 fxk 19-08-2014

BBQ Rotary Club 24 juni 2014

   klaar voor de start!             BBQ RC 24062014

Ter afsluiting van het seizoen organiseerde een Rotary Club een BBQ voor zijn leden. Aan XaVin wijnen werd gevraagd om de bijpassende wijnen te verzorgen annex een wijnproeverij te houden. Onze gezellige wijnkraam paste prima in het geheel en de aanwezige leden hebben met volle teugen genoten van al het lekkers. Vooral de dessertwijn Rolling Moscato viel buitengewoon goed in de smaak. Het was weer gezellig bij XaVin aan de tafel!
 fxk 30-06-2014

Vriendinnenweekend 17 mei 2014

              hofjeswandeling 17052014                    wijnproeverij 17052014

Op een zonovergoten zaterdag kwam een vriendinnenclub uit Leiden een weekend op bezoek in Haarlem. XaVin wijnen heeft voor hen een arrangement verzorgd dat onder andere bestond uit een Hofjeswandeling door het oude Haarlem onder leiding van een zeer ervaren stadsgids en aansluitend een wijnproeverij in hartje centrum. Op het terras van de Jopenkerk werd uiteraard ook nog een heerlijk biertje op het terras genuttigd. Zowel de vriendinnenclub als XaVin wijnen kijken terug op een heeeeeeeeeeeeeeel gezellig en leerzaam samenzijn!
fxk 22-05-2014

waardering retouren  Retour gezonden flessen
Iedereen kan zich wel eens vergissen. Ook bij het bestellen van flessen wijn die bij nader inzien niet helemaal aan de gestelde verwachtingen voldoen. Onderstaande reactie ontving XaVin wijnen naar aanleiding van door een afnemer retour gezonden goederen.
"Geachte heer Koster,
Bedankt voor de service, en sorry voor de overlast. Ik zou u graag complimenteren voor de wijze zoals u hiermee bent omgegaan. Nooit een onvertogen woord, en nooit ook maar een schijn van boosheid. Hierdoor heb ook ikzelf er geen vervelend gevoel aan overgehouden.
Met vriendelijke groet, en alvast fijne feestdagen toegewenst,"
Klanttevredenheid staat bij XaVin wijnen hoog in het vaandel!
fxk 15-12-2013

Uitslag prijsvraag november 2013

                         Spijs en Wijn  prijsuitreik TdW Prijswinnaars!!!

De goede oplossing van onze november-prijsvraag was inderdaad Slagerij-Traiteur Ton & Ginny de Wit, gevestigd in de Raadhuisstraat 33 te Heemstede. Deze topzaak is een zakenpartner van XaVin wijnen. Het jeugdige echtpaar Rietdijk & Van den Bronk was de gelukkige winnaar. Zaterdag 30 november 2013 verzamelden we vroeg bij de mooie zaak van Ton & Ginny. Uit de handen van Ton & Ginny ontvingen Emilie en Niels een fraaie gourmetschotel voor vier personen en Frans Koster van XaVin wijnen overhandigde hen een rood/witte "Box Rolling" met daarin twee kwaliteitswijnen van producent Cumulus Winery uit Australië. Iedereen was happy en Emilie en Niels zijn dezelfde avond nog heerlijk gaan smikkelen met vrienden. Op de foto van links naar rechts: Ginny de Wit, Emilie Rietdijk, Ton de Wit, Niels van den Bronk, dochtertje (van Emilie en Niels) Bibi, en Frans Koster. 

rosé in "waar gebeurd"   Rosé is geen rommel!

Laatst had ik weer een wijnproeverij bij een relatie thuis. Op de proeftafel had ik ook twee verschillende rosé’s gezet. Rosé is namelijk een wijn die in principe het hele jaar door gedronken kan worden. Tijdens mijn inleidende presentatie vroeg één van de aanwezigen wat rosé nu eigenlijk precies is en hoe het wordt gemaakt. Hem was verteld dat oude restanten van rode en witte wijn zodanig met elkaar worden vermengd tot de bekende rosékleur verkregen wordt. Dat klopt niet helemaal. In Frankrijk wordt rosé uitsluitend gemaakt van verse blauwe druiven. Het is daar niet toegestaan dat rosé wordt gemaakt van zowel witte als blauwe druiven. Behalve in het Champagne-gebied. Door de blauwe druiven een korte tijd te laten gisten en vervolgens een lichte persing te laten ondergaan komt er een kleine hoeveelheid rode kleurstof in de wijn, afkomstig van de druivenschillen. Het resultaat is een lichte rosétint en een niet te zware smaak. Afhankelijk van het land van herkomst en de feitelijke uitvoering van het productieproces kan de kleur van rosé afwijken van de ons, vanuit de Provence te Frankrijk, zo bekende lichte rosétint. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de wijn. Zo kennen we in Duitsland "Rotling", die in Württemberg "Schiller" wordt genoemd. Het is één van de zeldzame voorbeelden van een roséwijn op basis van witte en rode druiven. Hetzelfde geldt voor de Badisch Rotgold.  
fxk 13-11-2013  

Uitslag prijsvraag juli 2013

                                  prijsvraag juli 2013  Felicitaties voor de gelukkige prijswinnaars!

Zaterdag 24 augustus 2013 ontving het echtpaar Frans Bouman-Rina van der Voort uit Hoofddorp, midden op de foto boven, hun welverdiende prijs. Frans en Rina hadden de door XaVin wijnen uitgeschreven prijsvraag goed beantwoord en kwamen als prijswinnaars uit de Hoge Hoed. Bloemen en Stijl Teeuwen is inderdaad gevestigd aan de Oosterduinweg nr 1 te Aerdenhout. Leo Teeuwen van Bloemen en Stijl Teeuwen overhandigde een prachtige bos bloemen en Frans Koster van XaVin wijnen een kistje met twee flessen sappige San Juan wijn. Leo Teeuwen is een zakenpartner van XaVin wijnen. 

 jaarmarkt Hillegom  Jaarmarkt Hillegom 22 augustus 2013

Donderdag 22 augustus was de jaarmarkt in Hillegom. Het was niet alleen een lange dag, van 08:30 uur tot 21:00 uur, maar ook een erg gezellige en geslaagde dag. Veel belangstellenden gesproken, leuk verkocht en zelfs een complete wielerploeg aan de kraam gehad!  

    Samos Grand Cru    Samos Grand Cru

Onlangs hebben wij een zonnig weekje op het Griekse eiland KOS doorgebracht. Het was daar niet alleen lekker zonnig en warm maar bovenal gezellig. Op de vele terrassen was het goed vertoeven en de Griekse horeca zette zijn allerbeste beentje voor om het hun gasten prima naar de zin te maken. Op een avond genoten we op een gezellig binnenplein van een heerlijke Griekse vleesschotel. Bij de gastheer was “neen” niet te koop was en hij hanteerde populaire prijzen. Het was mij als wijnliefhebber al een paar keer opgevallen dat de Grieken geen moeite doen om hun mooie wijnen te promoten. Huiswijn kan je overal krijgen en Ouzo ook maar dan houdt het op. Jammer. Afijn, we hadden heerlijk gegeten en de Griekse gastheer bracht ons ter afsluiting en spontaan een lekker stuk gebak. Ik vroeg aan hem of hij daarbij ook een glas zoete dessertwijn kon leveren. Natuurlijk! Even later kwam hij terug met een karaf huiswijn van enig zoetgehalte. Ik moest proeven en zei dat deze wijn niet echt met het gebak zou matchen. “Heeft u niet zoiets als (Griekse) Samos Doux?” vroeg ik. Zijn ogen rolden bijna uit zijn oogkassen. Maar natuurlijk! Komt er zo aan! En inderdaad, na vijf minuten kwam onze gastheer aangehold met een champagnekoeler met daarin veel ijs en een fles Samos Grand Cru! Dat was niet mijn bedoeling geweest, maar “neen” was niet te koop. Ik moest weer proeven en ondanks de wat te hoge temperatuur van de wijn smeerde de Samos zachtjes en zwoel mijn keel. De combinatie met het gebak was prima en we hebben genoten. Met ons enkele andere terrasgasten. Iedereen was zeer tevreden inclusief de gastheer. Bij het onvermijdelijke afrekenen biechtte hij op dat hij de fles Samos vliegensvlug elders had laten halen. Van betaling voor deze heerlijke dessertwijn wilde hij ondanks ons aandringen niets weten. Grote klasse! Ik heb de man geadviseerd in het vervolg een glaasje Samos Doux bij zijn gratis gebak te verkopen wat hij ter harte heeft genomen.
fxk 28-05-2013         

  ober met wijn    Huhh?

Laatst gingen we met twee vrienden uit eten in een ons onbekend restaurant. Uit de advertentie van het restaurant bleek dat de uitbaters nogal ambitieus waren. Onze verwachtingen waren daarom  redelijk hoog gespannen. Na een hartelijk welkom kregen we onze plaats toegewezen en de menukaart aangereikt. Op de vraag wat wij wilden drinken vroeg ik de wijnkaart. Mijn oog viel al snel op een sappige Malbec uit Argentinië. Korte tijd daarna kwam de ober vragen of wij onze menukeuze al hadden gemaakt. We wilden wel gaan voor het zogenaamde verrassingsmenu. Om te kunnen beoordelen of de Malbec daarbinnen zou passen vroeg ik wat zoal in het gewenste menu was begrepen. De ober was wat verbaasd over mijn vraag want dan was het menu geen verrassing meer. Na uitleg van mijn kant dat wijn en spijs in harmonie met elkaar moeten zijn ging hij overstag. De rode draad in het menu was wat licht vlees en wat donkerder rood vlees. De Malbec werd besteld. Vervolgens kwam een andere ober de fles wijn brengen. Na het voorproeven en tijdens het uitschenken van de wijn zei ik tegen de ober dat door een bekende wijngoeroe de verwachting is uitgesproken dat de Malbec binnen korte tijd tot de grote wijnen zal behoren. Grote vraagtekens sprongen uit zijn ogen. “Huh? Ik heb helemaal geen verstand van wijn!” was zijn onschuldige antwoord. Het onderwerp wijn was wat mij betreft geen gespreksonderwerp meer met het personeel. We hebben verder een prima avond gehad en een kleine wijnnotitie achtergelaten op het evaluatieformulier.
fxk 14-02-2013         

 Melodias Malbec   Dure wijn

Onlangs had ik weer een wijnproeverij/workshop georganiseerd voor een erg leuk en gevarieerd gezelschap. Het thema betrof verschillende wijngebieden uit diverse landen. Na en korte introductie gingen we gezellig en interactief wijnen proeven. Er stonden weer mooie wijnen op de proeftafel. Bourgognes, Pinot Noirs, Sauvignon Blancs, Verdejo’s, PINK Prosecco’s (“rosé-bubbels”) en Rioja’s. De verkoopprijzen van de wijnen hield ik geheim tot het einde. Ik sloot de bijeenkomst af met een Malbec uit Argentinië. De reactie van meerdere deelnemers was verbijsterend; “Gôh, wat lekker zeg. Dit zal dan ook wel de duurste zijn. Die heeft ie natuurlijk bewaard tot het laatst!” Ongelovig was de reactie toen ik de prijs van de fles (Melodias) Malbec bekend maakte, € 6,85. Het zal niet verbazen dat menigeen deze mooie wijn die dag snel heeft besteld. Overigens is dit niet zo verrassend als het lijkt. De bekende Amerikaanse wijnjournalist Robert Parker heeft in het Amerikaanse tijdschrift Food & Wine diverse voorspellingen gedaan. Eén van die voorspellingen is dat in 2015 de Argentijnse Malbec zal worden gerekend tot de grote wijnen. Neem zelf de proef op de som en ga naar onze pagina “(rode)wijnen”. Bestel snel voor het te laat is!
fxk 16-01-2013       

 oude fles wijn  Bewaarwijn of toch niet?                           

Het is alweer bijna tien jaar geleden dat mijn vader en moeder binnen vijf maanden kwamen te overlijden. Beiden op 83-jarige leeftijd. Het is altijd te vroeg maar toch, ze hadden een zeer arbeidzaam leven gehad en konden niet buiten elkaar. Het is goed zo.

Zoals gewoonlijk te doen moest de ouderlijke woning ontruimd worden. Geen pretje. Achter ieder voorwerp zit wel een verhaal. Zo ook achter het wijnrek en vooral achter die ene fles met rode wijn. Afgezien van de huis- tuin- en keukenwijnen lag in dat wijnrek al sinds jaar en dag een fles wijn waar wij altijd alleen maar naar mochten kijken. Aankomen niet, ook mijn moeder niet. Er zat daarom inmiddels al een dikke aangekoekte laag stof op en de beschrijving op het etiket was nagenoeg niet meer te lezen. Het verhaal achter deze fles wijn was dat mijn vader deze fles wijn ooit voor de verjaardag van zijn moeder had gekocht. Hij was enigst kind en had zijn zuur verdiende spaargeld opgeofferd voor dit heerlijke geschenk van de natuur voor zijn moeder. Moedertjelief is echter nooit aan het drinken van deze fles wijn toegekomen. Kort na haar verjaardag kwam zij te overlijden. U voelt hem al aankomen, de bewuste fles wijn is een eigen leven gaan leiden onder het strenge toezicht van mijn vader. Het was een kostbaar erfstuk geworden dat mijn vader dagelijks aan zijn moeder hielp herinneren. Na het overlijden van mijn vader en moeder brak dan toch uiteindelijk de dag aan dat we besloten om de fles te openen en te ervaren met welke heerlijkheid wij verrast zouden worden. De fles wijn was inmiddels ongeveer zestig jaren oud. De kurk was inmiddels meer zwart dan bruin geworden hetgeen al aangaf dat de natuur in al die jaren niet had stil gestaan. Nadat de kurk zich had ontworsteld aan de aloude flessenhals hebben we de wijn voorzichtig uitgeschonken. Van een rode wijn was inmiddels al duidelijk geen sprake meer. De kleur had meer weg van fietskettingroest en een azijnachtig aroma drong binnen in ons neusorgaan. Eén durfal heeft nog een klein slokje van dit brouwsel geproefd waarna het beruchte putje werd bezocht. Jammer maar niet echt verbazingwekkend.

Mijn ervaring is inmiddels dat veel mensen flessen wijn vaak bewaren uit sentiment of verzamelhobby. Daar heb ik op zich niets op tegen maar men moet zich wel realiseren dat niet iedere wijn geschikt is om langer te bewaren. Zeker niet in de hedendaagse huiskamertemperatuur en als men van plan is om de wijn ooit nog eens te gaan nuttigen bij die ene speciale gelegenheid! De bewaartermijn hangt in zeer belangrijke mate af van het productieproces en het druivenras. En dat weet men veelal niet. De meeste wijnen worden tegenwoordig gemaakt om “jong” te drinken. Als u dan toch graag de fles wijn langer dan normaal wilt bewaren vraag dan advies aan de verkoper of dat past binnen uw gedachtegang. Bedenk uiteindelijk dat wijn is gemaakt om van te genieten en niet om door het putje gespoeld te worden!
fxk 20-12-2012          

Wijnproeverij "XaVin"

                                           wijnproev 25112012                                           wijnproeverij 25112012                                                  wijnproeverij 25112012

 Zondag 25 november 2012 was het dan eindelijk zo ver. Na een intensieve periode van voorbereiding was daar de dag van onze wijnproeverij “XaVin”. Een harde storm joeg over de landerijen maar dat mocht onze voorpret niet drukken. Bijtijds arriveerden we bij ons knusse en landelijke onderkomen.  Het Wijnteam begon vlot met het inrichten van de proefruimte. De kunstwerken van Angelique kregen hun plekje en de tafels werden gedekt. Terwijl de kachel stond te snorren kregen de flessen wijn hun standplaats. 25 stuks maar liefst. Om twee uur waren wij er klaar voor. Klokslag half drie kwam daar onze eerste wijnproever. De locatie was gemakkelijk te vinden en parkeerruimte genoeg, volgens haar zeggen. Ze had alleen de wind (lees storm) tegen gehad. We hadden 38 aanmeldingen gehad en uiteindelijk wisten 33 wijnproevers ons wijndomein te vinden. De oooohhh’s en hhhhhmm’s zongen regelmatig door de proefruimte. Altijd leuk om te zien en te horen dat jouw gasten het naar hun zin hebben. Een ieder kon zijn smaak wel vinden en intussen werd spontaan met andere wijnproevers kennis gemaakt. Zo zie je maar, wijn verbroedert! Diverse gezellige onderonsjes ontstonden maar aan alles komt een einde. Zo ook aan onze wijnproeverij. Om vijf uur klonk de bel voor de laatste proef. Na de boel weer netjes opgeruimd te hebben togen we tevreden huiswaarts. We bedanken alle bezoekers hierbij nogmaals hartelijk voor hun komst en warme belangstelling. Tot spoedig ziens!
fxk 07-12-2012

  huilende wolf Gehuil op de wijnproeverij
De lange, strenge winter liep op zijn einde en het voorjaar begon te lonken. Zoals ieder jaar kon mijn oudste dochter ook nu weer niet wachten tot de krokussen hun vrolijke gezichtjes lieten zien. Zij weet van oudsher dat haar verjaardag dan in aantocht is. Ooit, toen we nog op die verbouwde kolenzolder woonden, had ik een grap uitgehaald. Ik had de eerste letter van de voornaam van mijn drie dochters met krokusbolletjes in ons knusse voortuintje geplant. Dat was voor het eerst toen alle drie de meiden nog in hun luier liepen. Ze vonden het prachtig. Na een paar jaren ben ik met deze bezigheid gestopt. Om onduidelijke redenen. Maar de herinnering blijft, zo horen we ieder voorjaar.

Oudste-dochter-lief is inmiddels een volwassen vrouw en vierde dit jaar haar verjaardag met haar vrienden en vriendinnen. Allemaal begin-dertigers, veelal tweeverdieners en sommigen aanstaande jonge ouders. Mijn dochter vond het leuk als ik voor haar vriendenclub een wijnproeverij zou houden.  Dat kon ik natuurlijk niet weigeren. Op de proeverij gaf ik een korte diapresentatie over het ontstaan van wijn en hoe je daarmee om kunt/moet gaan. Daarna gingen we gezellig wat wijntjes proeven en beschrijven. Ook moesten er punten aan de geproefde wijn worden gegeven. Ik liet daarbij de fles van de te proeven wijn op het diascherm zien. Op enig moment proefden we een cabernet-merlot die zeker de toets der kritiek kon doorstaan. Eén van de aanwezigen maakte toen de opmerking dat hij de wijn wel lekker vond maar het etiket van de fles was helemaal niks. De afbeelding “huilde” en daardoor smaakte de wijn ook niet meer. Zijn mening ging al snel rond in de vriendengroep en de bewuste fles wijn kreeg slechts een magere beoordeling. Mais alors, ieder zijn mening zou je kunnen zeggen. Even goede vrienden!

Nadien heb ik op een andere proeverij deze wijn nogmaals geschonken maar toen de bewuste fles niet op het diascherm laten zien. De wijn kreeg een ruime voldoende! Die avond hebben mijn vrouw en ik nog lang en gezellig nagepraat over dit wonderlijke verschijnsel. Onder het genot van deze heerlijke wijn uiteraard, die overigens wel wat “tranen” had ………..
fxk 26-03-2012