0Item(s)

U heeft geen items in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.

Druivensoorten en -rassen

De twee meest bekende druivensoorten zijn de blauwe druiven en de witte druiven. Daarnaast bestaat voor iedere druivensoort een grote verscheidenheid aan druivenrassen. Sommige druivenrassen kom je in nagenoeg alle wijngebieden over d e hele wereld tegen, andere alleen in bepaalde wijngebieden.  Of een druivenras wel of niet gedijt heeft alles te maken met de omgevingsfactoren van het betreffende wijngebied. Geen enkele plek op aarde is namelijk hetzelfde. Overal is verschil in temperatuur, samenstelling van de bodem, klimaat en meer. Hierdoor komt het voor dat een wijn die gemaakt is van hetzelfde druivenras soms een geheel andere smaak of karakter heeft,  afhankelijk van het land en de streek waarin hij is opgegroeid.  Ieder druivenras heeft van origine zijn eigen specifieke kenmerken voor wat betreft smaak en karakter.

Enkele bekende druivenrassen zijn: 

wijn proeven

Cabernet Franc
Van dit blauwe druivenras wordt rode wijn en rosé wijn gemaakt. Hij lijkt redelijk veel op de Cabernet Sauvignon maar is iets vroeger gerijpt en heeft een lichtere kleur. Cabernet Franc kenmerkt zich in de wijn vaak  door de geur van potloodslijpsel. In koudere streken kan hij goed rijpen.

Chardonnay
Chardonnay wordt gebruikt voor witte wijnen en is vrijwel over de hele wereld aangeplant. Bourgondië (in Frankrijk) is vooral bekend om zijn fraaie Chardonnay-wijnen. Wordt ook gebruikt voor het maken van Champagne. Dit druivenras kenmerkt zich door geur- en smaakaroma’s van tropisch fruit en een botertje. Zorgt er ook voor dat de wijn een volle, droge smaak krijgt.

Grenache
De Grenache is een blauw druivenras en groeit goed in warme en droge gebieden. Komt oorspronkelijk uit Spanje (wordt daar ook wel Garnache genoemd). Deze druif wordt vaak geblend met andere druivenrassen  om meer body te krijgen. Hij heeft een wat dikke smaak met aroma’s van donkerrood en zwart fruitr. Heeft relatief veel alcohol en een beetje kruidigheid zoals peper, laurier en kaneel..

Merlot
Een donkerblauw druivenras en een wereldwijd succesnummer. Vooral de Bordeaux in Frankrijk is door deze druif wereldberoemd geworden. De kleur van de wijn is donkerrood en in de smaak is hij koel, zacht, kruidig en fruitig. Je ruikt en proeft het vele rood/zwarte fruit. Heeft wat rijpingstijd op vat of in de fles nodig om tot volle glorie te komen.

Sauvignon Blanc
De Sauvignon Blanc is een wit druivenras met een groenige schil en wordt gebruikt voor de bereiding van witte wijn. Hij komt van oorsprong uit zuidwest Frankrijk en heeft zich tamelijk snel door Europa verspreid. Ook buiten Europa is hij inmiddels uitermate populair. Het belangrijkste kenmerk van dit druivenras zijn de bijzonder fraaie zuren. Een goede Sauvignon Blanc stuift het glas uit.

Tempranillo
Dit blauwe druivenras komt heel veel voor in Spanje, omdat hij een warm klimaat nodig heeft om tot volledige rijkdom te komen. Het is in Spanje één van de nobelste blauwe druivenrassen om wijn van te maken. De druif kenmerkt zich door een dikke schil en geeft weinig zuur en zoet aan een wijn mee. Is goed bestand tegen oxidatie en kan daarom wat langer bewaard worden wat de kwaliteit van de wijn zeker ten goede komt.