0Item(s)

U heeft geen items in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.

Link's naar publicaties

 

* Algemene (bedrijfs)informatie:

- Over ons

- Algemene voorwaarden

- FAQ (meest gestelde vragen)

- Privacy Policy

- Waar gebeurd

- Zakenpartners

  

* Platte informatie over wijnen op onderdelen:

- Algemene wijngebruikerstips (zie onderstaand) 

- Wat is wijn (definitie hiervan, zie onderstaand)

- Bodem voor de wijnbouw

- Dessertwijnen

- Druivensoorten en druivenrassen

- Geschiedenis van de wijn

- Invloed van klimaat op de wijnbouw

- Kurk of schroefdop?

- Mousserende wijnen ("bubbels")

- Proeven van wijn

- Soorten wijn

- Spijs en wijn 

- Wijnetiket, betekenis daarvan

 

ALGEMENE WIJNGEBRUIKERSTIPS
- Een lekkere frisse witte wijn of rosé is natuurlijk heerlijk dorstlessend op een zonnige dag. 
- Een rode wijn is juist lekker bij een wat zwaarder diner of een kaasplankje bij de open haard. 
- Een bekende vuistregel over wijn is: Rood bij vlees en wit bij vis. Deze regel geldt in principe nog altijd. Bouw de wijnen op van licht naar zwaar en van fris naar zoet. Echter zijn er altijd uitzonderingen waarop je dit kunt aanpassen. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, het gerecht en hoe je je wijn een plaats wilt geven kun je dit aanpassen. Probeer jezelf altijd te verrassen met een ander experiment.

- Heb je de wijn geopend dan is deze niet meer zolang houdbaar. Dit komt door het oxideren van de wijn, wanneer deze in contact komt met zuurstof. Zit er minder wijn in de fles, dan kan er meer zuurstof bij en gaat ook het oxideren sneller. Bewaar de wijn daarom liever niet langer dan 2 dagen na openen. Rosé en witte wijn kan iets langer bewaard worden, deze staat namelijk in de koelkast. Rode wijn kun je iets langer bewaren wanneer je gebruik maakt van een vacuümdop met een pompje. Op die manier pomp je de zuurstof uit de fles en kan deze tot wel 4 dagen bewaard worden. 

- Om echt te genieten van wijn gebruik je natuurlijk een doorzichtig, schoon en geurloos wijnglas. Uit een gewoon waterglas smaakt het echt minder lekker. Dit komt door de vormgeving van het glas. Wanneer je wijn uit een tulpvormig glas drinkt blijven de aroma’s langer in het glas hangen en prikkelen deze je neus tijdens het drinken. Rode wijnen hebben een sterker aroma en daarom wordt deze wijn dus ook in grotere glazen geschonken. Witte wijn wordt daarentegen koud geschonken en blijft ook langer koud in een kleiner glas. Vandaar dat plastic glazen niet goed samengaan met wijn, plastic neemt de geur namelijk snel op en verwarmt de wijn sneller. Houdt een glas wijn altijd vast bij de voet of bij de steel in plaats van aan de bovenkant. Dat staat niet alleen charmanter maar voorkomt ook dat de wijn in het glas te snel opwarmt door de warmte van je hand.

 

WAT IS WIJN?
Wijn is afkomstig van de druif en komt tot stand door vergisting. Alleen als het van alleen druiven is gemaakt, mag het wijn worden genoemd. Door het gebruik van verschillende druiven kunnen verschillende smaken worden ontwikkeld. Uiteraard heeft ook de hoeveelheid suikers, zuren, alcohol, tannine,  etc.. effect op de smaak. Van grote invloed voor de ontwikkeling van het smaakpallet is ook de opslag, houten vaten geven een andere smaak dan bijvoorbeeld metalen vaten. Wijn rijpt over tijd, waar bij een lange rijping een andere smaak zal ontstaan dan bij een korte rijping.

Soorten
Wijn heb je in verschillende soorten: rode en witte wijn, rosé maar ook mousserende wijnen (“bubbels”) zoals champagne, cava, prosecco. En dan zijn er nog de wat sterkere wijnen zoals port en sherry.

Bewaartips
Om wijn te bewaren moet je op het volgende letten:

  • bewaartemperatuur: advies is rond de 12 graden. Schommel je daar omheen dan is dat niet zo erg. Zolang de temperatuur in de ruimte maar constant blijft. Zorg er wel voor dat de temperatuur nooit onder 0 of boven de 25 graden uitkomt. Dat is funest voor de wijn. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de rijping en hoe minder de houdbaarheid.
  • liggend bewaren: de wijn moet de kurk raken en deze vochtig houden zodat de kurk niet zal krimpen en er geen lucht binnenkomt. 
  • wijn in het donker bewaren: teveel licht zorgt ervoor dat de wijn zal oxideren en zijn kleur verliest.
  • vrij van vreemde geuren: een vreemde geur kan door de kurk dringen en de smaak van de wijn beïnvloeden.
  • vochtigheidsgraad van 60%: dit is om te voorkomen dat de kurk uitdroogt.
  • goed geventileerde ruimte zonder tocht: door de tocht kan de wijn zich niet goed ontwikkelen.
  • geen trillingen: vooral bedoelt voor wijnen die je lang wilt bewaren. De wijn moet goed kunnen rusten om zich te ontplooien.
  • De beste afsluiters voor lange bewaarwijnen zijn de schroefdoppen. Ze geven de minste kans op “kurk”. Onder de schroefdop blijft wijn bovendien het meest fris en fruitig!