"Goede wijn komt van arme grond". Het is een veel gehoorde opmerking en grotendeels waar. Naast het klimaat is ook de bodem waarop wijn wordt verbouwd een belangrijke voorwaarde voor een goede wijnoogst. Wijn kan op vrijwel alle bodemsoorten gedijen, alleen zeer humusrijke voedzame grond en vochtige grond zijn niet geschikt. Ook zandgrond is minder geschikt vanwege problemen met de waterhuishouding.
Temperatuur
Elke bodem heeft zijn eigen pluspunten en is geschikt voor een aantal druivensoorten. Zo zijn de sporenelementen in de bodem zeer belangrijk voor de uiteindelijke smaak van de wijn. Zij zorgen namelijk voor de complexe mineralen structuur in de wijn waardoor elke wijn zijn unieke smaak en aroma krijgt. De hoeveelheid stikstof in de bodem is van belang omdat een teveel aan stikstof de planten teveel laat groeien, hierdoor verliezen zij aan kwaliteit. Een te kort aan stikstof zorgt echter voor minder vruchten aan de plant. Ook een te hoge stand van het grondwater kan funest zijn voor de wijnoogst, hierdoor wordt de wijn namelijk 'waterig'. Verder krijgen schimmels en andere aandoeningen van het wortelgestel geen kans wanneer het water snel wordt afgevoerd. Een klein watertekort is verder beter voor een rustige groei en ontwikkeling van de druif.