0Item(s)

U heeft geen items in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.

meest gestelde vragen

NIX18    Geen verkoop!
XaVin levert geen alcoholhoudende producten aan personen die jonger zijn dan 18 jaar. Door deze producten te bestellen, verklaart de consument dat hij tenminste de gestelde leeftijd heeft.

bezorging pakket   bezorging en verzendkosten?

In de Algemene Voorwaarden van XaVin wordt uitgebreid aandacht besteed aan de bezorging van pakketten en het berekenen van verzendkosten. Zie met name vanaf artikel 13 onder de Algemene Voorwaarden op deze site. Onderstaand een gedeelte uit die teksten met betrekking tot de verzendkosten.
Afhankelijk van de bestelgrootte, afleveradres of persoonlijke voorkeur van de klant worden door XaVin verzendkosten in rekening gebracht. En wel als volgt:
a)  binnen een nader aangeduide regio, en afhankelijk van de postcode van de Consument zoals onder de Algemene Voorwaarden als bijlage specifiek aangeduid, worden door XaVin GEEN VERZENDKOSTEN in rekening gebracht. Indicatief en globaal betreft die regio alle postcodes in Haarlem en van diverse plaatsen in de buurt van Haarlem binnen een straal van ongeveer 15 kilometer.. 
Voor bezorging binnen overig Nederland, met uitzondering van de Waddeneilanden, wordt door XaVin € 8,25 verzendkosten in rekening gebracht;
b)  bij een bestelgrootte waarbij het totale factuurbedrag meer bedraagt dan € 115,00 worden, binnen Nederland en met uitzondering van de Waddeneilanden, GEEN VERZENDKOSTEN in rekening gebracht;
c)  voor de bezorging op één van de Waddeneilanden of bezorging buiten Nederland, maar binnen Europa, geldt een extra toeslag voor verzendkosten en een bestelgrootte van maximaal 18 flessen van 75 cl. De extra verzendtoeslag wordt op aanvraag verstrekt en komt bovenop het vaste verzendbedrag van € 8,25;
d)  op afspraak kan de Consument de bestelling ook bij XaVin afhalen. Alsdan worden GEEN VERZENDKOSTEN in rekening gebracht.

vlierbes  Is vlierbessenwijn wel "wijn"?
Officieel is wijn een alcoholhoudende drank verkregen door middel van gisting van alleen druiven. Voor wijnen waarbij men bij de bereiding ander fruit heeft gebruikt moet dat op het etiket worden vermeld. Bijvoorbeeld vlierbessenwijn, appelwijn enz.

FAQ  "Het Mooist" na het drinken van twee glaasjes wijn!
Wetenschappers van de Universiteit van Bristol hebben proefpersonen vóór en na hun eerste drankje op de foto gezet. Vervolgens werden beide foto's naast elkaar gelegd. Mensen die een kleine dosis alcohol op hadden, werden als aantrekkelijker beoordeeld dan nuchtere individuen. Volgens de wetenschapper komt dit doordat alcohol de gezichtsspieren ontspant en de pupillen doet verwijden. Het "mooist" zijn we na 250 ml wijn, dit zijn ongeveer twee glazen. Dat bezorgt ons een gezonde blos. Drinken we door, dan neemt onze charme juist af.

champagnefles   bubbels?
Mousserende wijnen worden in de volksmond ook wel vaak "bubbels" of "belletjes" genoemd. We onderscheiden diverse soorten. De meest bekende is waarschijnlijk de Champagne afkomstig uit het gelijknamige gebied in Frankrijk. De wijn wordt gemaakt volgens de méthode champenoise en van de druivenrassen chardonnay, pinot meunier en pinot noir. In Spanje wordt mousserende wijn cava genoemd en die wordt gemaakt volgens de méthode traditionelle. Met name de cava's uit het gebied Penedès zijn zeer bekend. Xarel-lo, Macabeo en Parellada zijn de traditionele druivenrassen voor de productie van cava. Spumante is de benaming van mousserende wijn uit Italië. Die wordt in hoofdzaak gemaakt van de proseccodruif en volgens de metodo tradizionale. De meest bekende gebieden voor spumante zijn Piemonte en Veneto. Daarnaast kent men in Italië ook de term frizzante. Dit is een mousserende wijn waaraan koolzuurgas is toegevoegd.
In zijn algemeenheid geldt dat des te fijner de bubbel, des te beter is de kwaliteit van de wijn. Schenk de wijn in een champagne-flûte. Dit is een slank, langwerpig glas voor mousserende wijn. Het laten knallen van de fles is wel feestelijk maar de belletjes zijn daardoor snel verdwenen. Hetzelfde geldt bij het walsen van de wijn in het glas. En dat is jammer voor de wijnboer die juist zoveel moeite heeft gedaan om de belletjes in de wijn te krijgen!      

FAQ flesafbeelding     afbeelding van de fles?

In de webshop zijn van alle producten afbeeldingen opgenomen. Indien u op de homepagina of op een andere pagina op de afbeelding van de fles klikt gaat u naar nadere (beknopte) informatie over het product en wordt de flesafbeelding vergroot. Vervolgens kunt u nog doorklikken naar "meer informatie". U krijgt dan meer gedetailleerde informatie over het product. Klikt u op diezelfde pagina op de flesafbeelding dan verschijnt de grootst mogelijke afbeelding van de fles. 

kurk   kurk of   schroefdop   schroefdop?

Diverse testen waarbij wijnen langdurig zijn afgesloten met verschillende afsluiters hebben verrassende resultaten opgeleverd. Synthetische kurken blijken de slechtste stoppers te zijn. Natuurlijke kurken blijken beter, maar de technische kurken (combinatie van verpulverde kunststof en kurk) blijken nog beter. De winnaars zijn de schroefdoppen. Ze geven de minste kans op kurkinfectie. Onder de schroefdop blijft wijn bovendien het meest fris en fruitig! Zoals gezegd gelden deze resultaten alleen voor het bewaren van wijn op de lange termijn. Voor het bewaren van de wijn op de korte termijn (1 tot 3 jaren) zijn de geconstateerde verschillen te verwaarlozen.

 een goed wijnglas   een goed wijnglas?

Wijn drinken kan uit elk glas dat je mooi vindt en dat lekker in de hand ligt. Om echt te proeven en alles uit de wijn te halen is een glas nodig waarin de wijn zoveel mogelijk kan geven. Een goed wijnglas is schoon en transparant. Het staat op een niet te korte steel met voet en heeft een kelk die aan de onderkant bol is en naar boven toe een beetje taps toe loopt. Deze zogenaamde tulpvormige kelk zorgt ervoor dat de geuren lang in het glas blijven hangen. Goede glazen zijn overigens ook geurloos.

 wijnvat   kan ik wijn lang bewaren?

Veel wijnen worden gemaakt om jong te drinken. Dit wil zeggen binnen één tot drie jaren na de oogst. Er worden ook veel wijnen gemaakt die je voorlopig nog kan bewaren of waar het zelfs voor de rijping van de wijn beter voor is om nog te bewaren. Soms staat het ook op het etiket van de fles. Voor zover de bewaartermijn nergens wordt vermeld vraag er dan naar bij de verkoper. Een lange houdbaarheid vereist een juiste opslag. Daarom de volgende kelderadviezen:

- liggend, kurk moet vochtig blijven;
- donker bewaren, voor het behoud van de kleur;
- stil, geen trillingen en geen tocht;
-zoveel mogelijk constante temperatuur, bij voorkeur tussen de 10 en 12 graden, nooit beneden de 4 graden. Langzame schommelingen doen geen kwaad. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de rijping hoe minder de houdbaarheid;
- Niet te droog en niet te vochtig, ideaal is 75% luchtvochtigheid.

 tranen   wat is viscositeit (tranen in het glas)?

Dikke druppels die aan de binnenkant van het glas hangen, worden "tranen" genoemd. Ze ontstaan door een samenspel tussen water en alcohol. In aanraking met zuurstof verdampt de alcohol eerder dan het water. Hierdoor verandert de samenstelling van de vloeistof. Na het walsen blijft een deel van de wijn langer hangen en kruipt heel even zelfs licht omhoog. Daarna zakt de wijn in slanke lijnen naar beneden: de wijn traant. Een wijn met een lage viscositeit is waterdun. Een wijn met een hogere viscositeit is lobbig of stroperig.

thermometer  serveertemperatuur?

De smaak van wijn wordt sterk beïnvloed door de temperatuur. Mensen hebben de neiging om witte wijnen te koud en rode wijnen te warm te serveren. De juiste temperatuur hangt af van het type en de kleur van de wijn. De onderstaande tabel geeft u vrij nauwkeurige richtlijnen. Bij het opleggen in de koelkast is er vanuit gegaan dat de wijn wordt verplaatst vanuit de hedendaagse kamertemperatuur, gesteld op circa 21° C.

   

serveer

uren

soort wijn

kleur

temperatuur

koelkast

vol, stevig, rijp, ouder

rood

16° - 18°

3/4 uur

zoet, geen apéritief

wit

14° - 16°

1,0 uur

jong, fruitig, licht

rood

12° - 14°

1 1/4 uur

rosé

rosé

10° - 12°

1 1/2 uur

jong en licht

wit

8° - 11°

1 3/4 uur

dessert en apéritief

wit

8° - 10°

1 3/4 uur

mousserend

---

7° - 9°

2,0 uren

 decanteerkandecanteren of karafferen?

Decanteren en karafferen hebben dezelfde betekenis. Dit is het overschenken van wijn in een karaf of een andere fles. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. 1) De wijn is door het schudden en bewegen wat troebel geworden. Door de fles even te laten staan en daarna voorzichtig te decanteren houdt men de wijn helder. Je kunt de wijn na een poosje natuurlijk ook voorzichtig uit de fles schenken. 2) Door het overschenken van wijn in een karaf met een lange hals en een brede, platte buik brengen we de wijn met veel zuurstof in contact. Een wijn met enige reserve kan daardoor geuriger en zachter worden. Dit is veelal van toepassing op jonge kwaliteitswijnen. Een oude wijn zal echter snel verslechteren en ondrinkbaar worden. 3) Een karaf met heldere rode wijn staat feestelijk op tafel. Veel beter dan zo'n stoffige oude fles waar de spinnen nog aan vast plakken. Bij een zeer oude wijn die op zijn eind loopt is decanteren sterk af te raden. Bij een jonge wijn doet decanteren de wijn zelden kwaad. Meestal zelfs goed.

wijn-spijs  wijn-spijs of spijs-wijn?

In het normale spraakgebruik spreken we van een wijn-spijscombinatie. Dus: eerst wijn en dan spijs. De praktijk is vaak echter omgekeerd: spijs-wijn. Dat is geen bezwaar, als er maar voldoende wijn te kiezen is. Als er niet zoveel wijnkeuze is, dan is de omgekeerde volgorde logischer. Ga uit van het smaakprofiel van de wijn en pas het gerecht aan. Vaak zijn kleine aanpassingen van het gerecht voldoende om de combinatie goed te krijgen. Tip: vraag bij het ontvangen van de menukaart gelijktijdig om de wijnkaart.     

 weegschaal    balans?

Des te sterker de zuren en/of tannines ten opzichte van alcohol en eventueel zoet overheersen, des te meer zal de wijn een strak mondgevoel geven. Omgekeerd geldt dat zoete en alcoholische wijnen een behoorlijke zuurgraad moeten hebben om enigszins in balans te zijn. Als ze dat niet hebben is de wijn te filmend. Hij komt dan log en zwaar over. Als sprake is van een harmonisch evenwicht tussen zuren, tannines, alcohol en zoet zeggen we dat de wijn "in balans" is.

hoofdpijn       hoofdpijn?

We hebben allemaal wel eens last van hoofdpijn of slapeloosheid. Een veel gehoord misverstand is dat dit wordt veroorzaakt doordat sulfiet aan de wijn is toegevoegd. Sulfiet is een conserveringsmiddel dat bij de wijnbereiding wordt gebruikt. Het heeft met name tot doel om oxidatie van wijn tegen te gaan en zorgt ervoor dat met name witte wijnen niet te snel bruin en ondrinkbaar worden. Het gebruik van sulfiet is aan strenge regels gebonden. De bij de wijnbereiding gebruikte lage concentraties zijn voor de mens onschadelijk. Zoals bij ieder alcoholisch gebruik is ook bij het wijngebruik teveel en te snel drinken af te raden. Af en toe een glaasje water tussendoor nuttigen heeft een zalvende werking voor het lichaam. Dus: geniet, maar drink met mate!