Voor de beste wijnen is een goed klimaat onontbeerlijk. Maar wat is nu een goed klimaat voor het verbouwen van wijn? Houdt de wijnrank van warmte, droogte of juist van een goede bui regen? Lees hieronder meer over de invloed van het klimaat op wijn.
Zon en regen
Zowel de sterkte van de zon als het aantal zonuren heeft invloed op de groei van wijnranken, zoals dit op alle planten van invloed is. Verreweg de meeste wijn wordt verbouwd op zowel het noordelijk als zuidelijke halfrond tussen de 30e en 50e breedtegraad. Het aantal zonuren is hierbij ideaal. Regen is de andere hoofdfactor om aan te denken. Wijnstokken hebben een grote hoeveelheid wijd vertakte wortels waardoor de plant goed tegen droogte kan. Een gemiddelde regenval is hierdoor al voldoende voor de plant om druiven aan te maken.
Temperatuur
Wanneer aan het aantal zonuren en minimale regen wordt voldaan is de temperatuur nog van groot belang op zowel de groei van de plant als de bloei en vruchtzetting. Deze verloopt het beste tussen 17 en 20 graden Celsius, met het liefst niet al te veel regen. In het najaar vraagt de belangrijke rijpingsfase juist om temperaturen van 20 tot 25 graden Celsius. Veel hogere temperaturen dragen niet bij aan de rijping en onder extreme temperaturen staakt de plant het rijpingsproces zelfs.;
Wind, vorst en hagel
Naast de basis ingrediënten kan ook wind, vorst en hagel nog invloed uitoefenen op de groei en ontwikkeling van de wijnrank. Teveel is hierbij het kernwoord. Teveel wind kan de wijnrank kapotslaan maar enige wind helpt de bevruchting wel. De meeste wijnsoorten kunnen prima tegen wat vorst. Meer dan 15 graden vorst zal de plant echter schade toebrengen tenzij het slechts een kortstondige temperatuurdaling is. Hagel is echter wel een gevaar voor de plant. Een flinke hagelbui kan de plant grote schade toebrengen.