0Item(s)

U heeft geen items in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.

Soorten mousserende wijnen, 'bubbels'

We drinken in Nederland steeds meer mousserende wijnen. En dat is maar goed ook want het zijn fantastische wijnen. Neem de meeste bekende mousserende wijn, de champagne.  Champagne kent bijna iedereen wel, uit Noord Frankrijk. Het is uitgevonden door de monnik Dom Perignon. Die maakte wijn en vond eigenlijk dat door het koude klimaat de wijn niet goed op dronk was. Toen bedacht Dom Perignon een proces waarmee hij mousserende wijn kon maken en dat werd champagne. Champagne wordt beschouwd als de mooiste mousserende wijn ter wereld.

wijn proeven

Over de hele wereld wordt op exact dezelfde wijze mousserende wijn gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan Cava uit Spanje of Prosecco uit Italië. Prosecco is de laatste jaren bijzonder populair geworden. Je hebt twee soorten Prosecco's, de spumante en de frizzante. Frizzante zien we veel in de supermarkten, een fles afgesloten met een kurk en een touwtje en spumante is gemaakt zoals champagne wordt gemaakt (2e gisting op fles).
Een frizzante is wat goedkoper, dit is namelijk een witte wijn die met koolzuur is ingespoten. Nog een aantal mousserende wijnen die de moeite waard zijn:

  • Cremant d'Alsace,
  • Cremant de Bourgogne,
  • Cremant Luxembourg.

Een mousserende wijn is een goed alternatief voor champagne omdat champagne vaak wat duurder is.
Voor mousserende wijnen is een flûte (smal langwerpig glas) het meest geschikt. Hierin blijven de belletjes namelijk mooi gevangen, terwijl je ze in een coupe in no time verliest.