0Item(s)

U heeft geen items in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.

Kurk of schroefdop?

Hoort een wijnfles nu met kurk of schroefdop te worden afgesloten? Deze vraag houdt veel wijnkenners bezig. De schroefdop is al langere tijd bekend onder de wat 'goedkopere'  wijnen maar maakt nu zijn opmars door wijnland. Hieronder leest u meer over de kurk of schroefdop discussie, waarna u zelf een goede afweging kunt maken voor uw favoriete afsluiting.

Kurk of schroefdop?

De voordelen van de schroefdop
Het meest duidelijke voordeel van een schroefdop ten opzichte van de kurk is natuurlijk het gemakkelijk openen van de fles. Er komt geen wijnopener meer aan te pas en de fles kan ook weer gemakkelijk worden afgesloten. Dit haalt echter ook wel een deel van de charme van het openen van een nieuwe fles weg. Naast deze reden is er echter ook een bacteriële reden die voor de schroefdop pleit. Wijn die is afgesloten met een kurk krijgt na verloop van tijd altijd te maken met zuurstof in de fles (oxidatie). Er is daardoor meer kans op een bacteriële infectie in een fles die met een kurk is afgesloten. Voor een rode wijn is enige oxidatie overigens niet erg en kan er zelfs baat bij hebben doordat de wijn zich in de fles doorontwikkelt. Er zijn echter ook al schroefdoppen ontwikkeld die een minimale hoeveelheid zuurstof doorlaten, zodat deze ook voor lang liggende wijnen goed bruikbaar zouden zijn.
Uit onderzoek is gebleken dat voor kort liggende wijnen (minder dan 5 jaar) een schroefdop ideaal is. Voor lang liggende wijnen zijn nog te weinig resultaten bekend om daar een goed oordeel over te geven maar de schroefdop lijkt in het voordeel te zijn.
Het grootste nadeel van de schroefdop lijkt op dit moment dus enkel nog het ontbreken van de charme van het openen van een fles wijn te zijn. Maar misschien wordt hier in de komende jaren ook nog wel een oplossing voor gevonden.
Opmerking:
Flessen die met een kurk zijn afgesloten dienen altijd liggend te worden bewaard. Dit is om uitdroging van de kurk tegen te gaan.